TURMIX : Kávéval a civilizációs ártalmak ellen |
Kávéval a civilizációs ártalmak ellen
2010.11.22. 17:06

A rohanó életvitel, a szmog, az UV-sugárzás és a passzív dohányzás okozta civilizációs ártalmakat a magyarok 90 százaléka saját bőrén tapasztalja, ugyanakkor egyharmaduk nem tudja, hogyan védekezzen. A többség még csak nem is hallott arról, hogy a káros szabadgyökök ellen bizonyos élelmiszerekkel védekezhetünk – derült ki a „Nescafé Közérzet” felmérésből.
A vörösáfonya, a sütőtök, a paradicsom és az étcsokoládé mellett a kávé is szerepet kaphat az egészségünk megőrzésében, hiszen a benne található antioxidáns hatású anyagok képesek támogatni szervezetünket a káros szabadgyökökkel szembeni küzdelemben. Amerikai, angol és norvég kutatócsoportok vizsgálati eredményei szerint napi 2-3 csésze kávé hatékonyan javítja a védekező képességünket.

A 2010 októberében a magyar internetezők körében végzett országos reprezentatív „Nescafé Közérzet” felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 45 százaléka nem érzi magát kiegyensúlyozottnak a mindennapokban. Ennek hátterében szerepet játszhatnak a városi lét velejárói - a túlhajszoltság, a monotónia, a zsúfoltság, az állandó verseny, a szmog és a zaj -, amelyek hosszú távon károsan hatnak a szervezetünkre. A legtöbben a légszennyezés okozta problémáktól tartanak. Például a budapestiek közel háromnegyedét (71%) aggasztja a szmog. A nőket jobban zavarja (52%), mint a férfiakat, ha dohányoznak körülöttük, és a gyengébbik nem fele ráadásul erősen tart az elvékonyodó ózonrétegtől is.
A negatív környezeti hatásokat a megkérdezettek 90 százaléka tapasztalja saját bőrén nap mint nap. Az adat különösen annak fényében megdöbbentő, hogy ezek szerint nemcsak a fővárosban vagy a nagyvárosokban élőket sújtják érezhetően a civilizációs ártalmak. A megkérdezettek közül minden harmadik kiszolgáltatottnak és védtelennek érzi magát, és egyáltalán nem tudják, hogy mit kezdhetnek a civilizációs ártalmak hatásaival.
A megkérdezettek 41 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a környezeti ártalmak ellen a táplálkozás egyfajta „pajzsként” szolgálhat, azaz nem tudja, hogy a kiegyensúlyozott étrenddel a káros hatások mérsékelhetőek lennének. A táplálkozástudományi szakemberek pedig már jó ideje hangsúlyozzák, hogy megfelelő életmóddal, jól megválasztott élelmiszerekkel – például a reggeli kávét is ide sorolva - igenis védekezhetünk a minket érő káros hatások ellen. „A civilizációs ártalmak miatt szervezetünkben felszaporodó káros szabadgyökökkel az élelmiszerekben megtalálható antioxidánsok képesek felvenni a harcot.” – mondja Szűcs Zsuzsanna, a Nestlé dietetikusa. A magyaroknak erről is van még mit tanulniuk: a megkérdezettek négyötöde (78%) ugyan már hallott az antioxidánsokról, de alig volt, aki tudta volna, hogy ezeket bizonyos táplálékokkal is magunkhoz vehetjük.

Meglepő módon a válaszadók kétharmada (62%) hajlandó lenne változtatni egész étrendjén az ügy érdekében; azaz ha tudnák, hogy a megfelelő táplálkozással csökkenthetőek a szmog, a stressz vagy akár az UV-sugárzás negatív hatásai is, akkor jobban odafigyelnének arra, hogy mit esznek. A jó hír az, hogy drasztikus változtatás nélkül, a kiegyensúlyozott, vegyes étrend részeként bizonyos kényeztető ételek és italok mértékletes fogyasztásával is felvehetjük a harcot a káros szabadgyökök ellen. A zöld teáról, a vörösborról és az étcsokoládéról már régóta tudjuk, hogy antioxidáns hatású polifenol tartalmuk miatt jótékony hatásuk lehet a szervezetünkre. A kávé a tudományos kutatások alapján bizonyítottan is benne van az "egészségőrök" sorában, de a megkérdezettek 60 %-a nem is gondolná, hogy a környezeti ártalmak elleni küzdelem egyik élharcosa, éppen ez a népszerű fekete nedű.

A szakemberek szerint naponta maximum 2-3 csésze fekete elfogyasztása pozitív hatással lehet a felnőttek szervezetére. Ehhez képest ma még csak a válaszadók egyharmada (29%) fogadta el, hogy az elfogyasztott kávé, megnöveli a szervezete védekezőképességét. Ezért aztán érdemes tudni arról, hogy a kutatások szerint egy csésze kávé több mint kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a hasonló mennyiségű zöldtea, amit szint már mindenki elfogadott gyógyírként, a mindennapok problémáira. A táplálkozástudományi szakemberek ajánlása szerint napi 2-3 csészényi kávét – legyen akár őrölt pörkölt vagy instant - fogyaszthatunk, illetve fontos az is, hogy az ízesítők, mint például a tej, a tejszín vagy a cukor kávéhoz adásakor vegyük figyelembe azok energiatartalmát is. Sőt, a szabad gyökök elleni harcban a valódi kávéból készült koffeinmentes változatok is megállják a helyüket.
Tehát a kávé jó dolog! ….de én nem szoktam kávézni!? ...akkor nekem kampec!
-bögi-
|