GASTRO : GYÜMÖLCSÖS RECEPTEK KICSIKNEK … ÉS NAGYOKNAK – A MAGYAR GYERMEKORVOSOK AJÁNLÁSÁVAL |
GYÜMÖLCSÖS RECEPTEK KICSIKNEK … ÉS NAGYOKNAK – A MAGYAR GYERMEKORVOSOK AJÁNLÁSÁVAL
2011.08.04. 18:21

A friss, nyári gyümölcsök fogyasztása nagyon fontos a szervezetünk vitaminellátása, és az immunrendszerünk megerősítése szempontjából. A kicsik esetében ez még inkább kihagyhatatlan, hiszen számukra a fejlődéshez szükséges vitaminok egész sora szerepel a gyümölcsökben, illetve belőlük készült italokban és ételekben. Némi fantáziával a gyümölcsökből rendkívül egészséges édességeket is készíthetünk, amit a legkisebbek is szívesen fogadnak.
Gyümölcsös tejturmix
100 g málna (bármilyen szezonális gyümölcsöt felhasználhatunk) 150 ml tejalapú ital (ami lehet tej, zabtej, rizsital vagy tejalapú gyerekital) kiskanál zabpehely, ha kiadósabbá szeretnénk tenni. Turmixgépben vagy botmixerrel egyszerűen turmixoljuk össze az alapanyagokat. Ha a gyümölcs nem elég édes, egy darabka jó érett banánt is beletehetünk.

Mediterrán gyümölcsleves (4 főre)
500 ml natúr joghurt (krémes), kb. 2dl narancslé, 2-3 db őszibarack, 500g vegyes bogyós gyümölcs (ribizli, szeder, málna, áfonya stb.) A meghámozott őszibarackot alaposan össze turmixoljuk a joghurttal, majd felöntjük a narancslével a kívánt íz és állag eléréséig. Minél érettebb barackot választunk, annál kevésbé kell utólag édesíteni, de ha szükségét érezzük, 1 éves kortól tehetünk bele egy kevés mézet is. Az így elkészített lébe tesszük a megtisztított vegyes gyümölcsöt. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, így kellemesen hűsítő, vitamindús levest kapunk.
Gyümölcssaslik, kétféleképpen
A nyársakban az a jó, hogy mutatósak, egyszerűen elkészülnék, és tetszés szerint variálhatóak. Ha főfogásként akarjuk kínálni, felváltva húzzunk rá a fa pálcákra a kockára vágott, enyhén besózott csirkemellet és a közepes darabokra vágott gyümölcsöket, például almát, körtét. Ezután, már csak annyi a dolgunk, hogy sütőbe téve néha megforgatjuk a grill alatt. A gyümölcsök „szomszédsága” pikáns ízt ad a húsnak.
A grill gyümölcs desszertnek is kiváló. Ennek az elkészítéséhez felhasználhatunk például epret, szőlőt, ananászt is. Egy kanál mézet keverjünk össze egy kis vízzel, ebbe forgassuk bele a kockázott gyümölcsöt még a nyársra húzás előtt. Grillezés után az édes folyadék hatására enyhén karamellás íze lesz a gyümölcsöknek. Mindezt ízletes gyümölcskoktélokkal ölíthetjük le.

Vigyázzunk, hogyha elkészültek a nyársak, a gyerekeket soha ne hagyjuk felügyelet nélkül enni, az egészen kicsiknek pedig szedjük le a falatokat a kistányérjukra.
|